Zprávy

Píše se o nás - Turistika v sedle láká lidi do přírody - Českobudějovický deník

Zveřejněno: 07/05/2012

České Budějovice - Tisíce kilometrů tras vyznačených Klubem českých turistů najdou cestovatelé také na Slovensku nebo Rumunsku.

Když do přírody, tak proč ne v sedle! Vítaným způsobem trávení volného času se stává kdysi samozřejmé putování na koni. Hipoturistika je určena pro různé věkové kategorie a díky ní se nejen pokocháte krásnou jihočeskou přírodou, ale uděláte i něco pro své zdraví a načerpáte sílu z bezprostředního kontaktu s ušlechtilým tvorem.

Na bedlivé oči turistů v koňském sedle číhají v přírodě již několik let specifické ukazatele cest.

„Kromě klasických turistických značek z pruhů existují i bílé čtvercové značky s barevným kolečkem uprostřed," prozrazuje Milena Andrlová, předsedkyně sekce Turistiky na koni Klubu českých turistů ČR.

S koněm do mlýna

Síť značených jezdeckých stezek a stanic pro turisty na koni začala vznikat před několika lety. Stanicí je místo, kde může přespat jezdec i s koněm. Najdete mezi nimi penziony, stylové historické statky, kozí farmu, horskou chatu, starý mlýn, zámek, ale také místa na přespání pod stanem nebo v chatce. Jsou zde vítáni i lidé na kole nebo pěší turisté. A začátečníky tady naučí jezdit na koni, než se v sedle pustí bojácně na vandr.

„Označená jezdecká stezka není jedinou možnou cestou pro koně, ale usnadňuje orientaci v terénu a vyhýbá se pro koně problematickým místům, k nimž patří třeba úzké mostky nebo velké silnice," vysvětluje Milena Andrlová s tím, že jsou k nalezení na některých turistických mapách. Stezky hojně využívají i zahraniční jezdci, především ti ze sousedního Rakouska. „Začali se kvůli tomu učit i česky, a proto vznikl česko-německý slovníček odborných výrazů, ke kterým patří například: Kde bychom mohli dát koni vodu?" usmívá se Milena Andrlová.

První celostátní setkání zájemců o turistiku na koni se konalo už v listopadu 2003 na Chatě pod Kletí v Krásetíně. Setkání se konají každý rok a účastní se jich nejen lidé z České republiky, ale i ze zahraničí.

Aktivity v sedle koordinuje sekce Turistiky na koni při Klubu českých turistů a jihočeský odbor KČT Turistika na koni, který sídlí na Chatě pod Kletí v Krásetíně. Zahraniční partnery mají na Slovensku, v Německu, Rakousku, Rumunsku nebo Mongolsku.

Na Chatě pod Kletí se konalo v roce 2005 i historicky první školení značkařů jezdeckých stezek v České republice. „Je tu na velikém smrku i první česká jezdecká značka," připomíná kuriozitu Milena Andrlová.

Ržání s barokem

Během uplynulých let vzniklo v České republice již několik tisíc kilometrů stezek a fungují tu stovky stanic. Další značené stezky vznikají podle stejného vzoru i na Slovensku a v českých vesnicích v rumunském Banátu. Tam Jihočeši jezdí pomáhat českým krajanům, kteří se snaží nahradit provozováním agroturistiky zrušená pracovní místa v místních dolech.

„Náplní naší činnosti není přitom jen vytváření stezek a sítě stanic. Pořádáme i odborné akce pro majitele koní, např. kurzy o chovu koní, veterinární semináře nebo kurzy práce s koňmi, odborné exkurze, různá putování a expedice na koních," dodává Milena Andrlová.

Svoji bohatou činnost členové propagují na odborných akcích a v programech pro veřejnost, a to od Londýna přes Prahu až po jihočeské Holašovice a Křemži.

Zdroj: http://ceskobudejovicky.denik.cz/podnikani/turistika-v-sedle-laka-lidi-do-prirody-20120503.html 
Autor: Radek Gális

<< ZPĚT




 

Logo SROP - EU - Jihočeský kraj >> Tyto stránky jsou jedním z výstupů projektu Turistika na koni. Tento projekt byl financována Evropskou unií a Jihočeským krajem v rámci Společného regionálního operačního programu Grantové schéma 4.1.2 na podporu regionálních a místních služeb cestovního ruchu v Jihočeském kraji pro veřejné subjekty.